11 oktober 2009

De parabel van de schildpad

Toen Zhuang Zi eens zat te vissen in de Pu-rivier, zond de koning van Chu twee gezanten vooruit, die hem de volgende boodschap overbrachten: "Ik wil u belasten met de binnenlandse zaken."
Terwijl hij zijn hengel vast bleef houden en zonder om te kijken zei Zhuang Zi: "Ik heb gehoord dat er in Chu een sacrale schildpad is die al drieduizend jaar dood is. De koning bewaart hem, in doeken gewikkeld, in een korf in de vooroudertempel. Waar zou deze schildpad de voorkeur aan geven: dood te zijn en vanwege zijn overgebleven botten vereerd te worden, of te leven en met zijn staart door de modder te slepen?"
De twee gezanten antwoordden: "Hij zou liever leven en met zijn staart door de moddel slepen."
Daarop zei Zhuang Zi: "Ga weg! Ik zal met mijn staart door de modder slepen."

- Zhuangzi, hst. XVII

3 opmerkingen:

ivon zei

Weet je nog dat je donderdag zei dat ik moeite heb om achterliggende gedachten en bedoelingen uit teksten te halen? Nou, dat heb ik dus extra erg bij dit soort verhaaltjes.

Krettis zei

@Ivon Hij is liever met zichzelf bezig dan dat andere mensen met hem bezig zijn.
Meer in de zin van iemand anders bepaald niet hoe bent, maar jezelf.

Maar het heeft nogal haken en ogen dat verhaal omdat ik zelf ook de vergelijking niet kan zien met een dood schildpad en het werken bij binnenlandse zaken. Wat mij betreft zou de vergelijking beter op gaan als hem iets ijdels werd aangeboden waar hij zelf ook weinig moeite voor hoeft doen (de visser dus)

Qaboos zei

Krettis is goed! Daar had ik zelf nog niet aan gedacht.

Aan de andere kant, in het machtsbolwerk, ben je toch een marionet van de echte machthebbers. Zhuang Zi had nog zo lekker bezig kunnen zijn met binnenlandse zaken, degene die echt regeert, overrulet hem en dan is die functie niet meer dan de protocolaire functie van de schildpad.