22 oktober 2009

Mindfulness

'Mindful koffiedrinken' is stap 1 in het proces dat mijn schoonmoeder voorlegt als ze verteld over mindfulness. Ze is ermee in aanraking gekomen tijdens haar opleiding en gebruikt ervan wat ze gebruiken kan. Nu kende ik mindfulness al uit de media want het is hartstikke hot.

Als ik het moest omschrijven, zou ik het uitleggen als volgt: mindfulness is bewuste concentratie op één handeling tegelijkertijd. Je pusht jezelf om alleen maar met die ene activiteit bezig te zijn. Geheel conform de natuurlijke wetten komen er toch altijd wel gedachten bij je op, over je planning van volgende week, dat je rijbewijs nog verlengd moet worden, dat je arm jeukt of dat Teun een klootzak is. Wat je dan doet is die gedachten 'accepteren'. Door hardop of in jezelf zoiets te zeggen als 'oké....ik denk na over de jeuk aan mijn arm' (zacht toontje gebruiken) en dan laat je die gedachte weer vervliegen, terwijl je ononderbroken verder bent gegaan met je beoogde activiteit. In het geval van mindful koffiedrinken ben je niet geslaagd voor deze oefening als je een slok wil nemen en constateert dat je beker leeg is. Wie mindful koffiedrinkt, bemerkt zijn laatste slok (beter mindful: iedere slok) en constateert dan al dat de beker na deze slok leeg zal zijn.

Het doel van mindfulness is middels de sterke concentratie een gevoel van 'flow' bereiken en zo het stressniveau zo marginaal mogelijk houden. Met die flow wordt die iedereen wel bekende staat bedoelt die je krijgt als je je verliest in je werk. Je bent er eigenlijk met je hoofd niet meer bij, je vergeet de tijd, je bent gefocust op de direct volgende stap en merkt niet meer dat je bezig bent met de daaraan voorafgaande. Al je zintuigen ondersteunen de impuls van je hersenen om tot die volgende stap te komen. En wanneer de taak erop zit en je uit de flow kruipt, krijg je de hoofdprijs van die flow: het gevoel dat je zo verschrikkelijk lekker hebt gewerkt. Het is mij persoonlijk overkomen bij bijvoorbeeld het verven van een muur of het bouwen van een kleine database.

Wie dit herkent, vermoedt waarschijnlijk ook al waar ik heen wil. Flow is de focus op de eerstvolgende stap. Waarbij je je huidige handelen argeloos uitvoert. Mindfulness ondersteunt de flow niet. De focus bij mindful koffiedrinken ligt niet bij de lege beker of de volgende slok. De focus ligt op de huidige slok zelf. Tijdens mijn flow bij het muurverven of databasebouwen lag de focus niet bij de verfstreek, maar bij de volgende baan. Niet bij de huidige muisklik, maar bij de volgende (ik bouw die kleine dingen in Access).

Mindfulness werkt volgens mij uitstekend bij ontspannen activiteiten als koffiedrinken of zon aanbidden. Wie geniet van dat moment, waardeert het als de focus het moment langer lijkt te maken. Bij mijn database of mijn muur zou ik juist ongelukkig en flow-loos zijn als de focus lag op mijn huidige muisklik of verfstreek. Die momenten zelf zijn geen plezier. Ik denk liever: "oeh, ik weet al wat ik hierna ga doen. Ik ben bijna klaar, dan kan ik met de volgende stap al verder."

Mindfulness "is gebaseerd op boeddhistische meditatie" en dat soort kwalificaties plaatst zulke ideeën direct in de esoterische hoek. Net als The Secret is Mindfulness leuk voor als je je toch al goed voelt. Voel je je shit dan is esoterie juist een koude kermis.

3 opmerkingen:

Marjon zei

Laat maar zitten dan, die mindfulness...

Anoniem zei

Ik zie de nut wel van je op 1 ding focussen en je niet te laten afleiden. Die afleiding is natuurlijk overal aanwezig, en het is de kunst daar balans in te vinden.

Ik ben zo iemand die aan 5 dingen tegelijkertijd denkt/werkt, en dan eigenljk weinig echt afrond. In dat licht vind ik het focussen op 1 ding een goed streven.

Wel moet je je afvragen of je je mindfullness-heid zich moet richten op die ene muisklip of juist op de handeling van het database-bouwen. Dus in andere worden welke fijnmazigheid pas je het toe? Ik denk de laatste optie.

By the way: het erkennen van de zaken die je afleiden is een bekende techniek, en is dus niet uniek voor mindfulness. Aan de andere kant, het onhaasten en het meer leven in het nu, is af en toe wel eens broodnodig, maar om het nu, slok voor slok, bij het koffiedrinken toe te passen?

~Dacobus

Krettis zei

First things first.

Zolang je niet thee kan drinken omdat je eerst iets belangrijkers aan het hoofd hebt, moet je je daarop richten.
Boedhistisch gezever is alleen goed wanneer je je huidige problemen aan de kant hebt gezet en de toekomstige problemen neit meer belangrijk vind.