10 oktober 2009

De wijsheid van Zjoen Soe-Twan

"Tswang tse [Zhuang Zi] ontvouwt de beste ideeën van Lao Tse en werkt ze dieper uit.
Het is voldoende te leren hoe men van het leven kan genieten door alles te aanvaarden zoals het komt en op- en neergang te zien als gelijke kansen."
"Zo is het met alle dingen, alle eigenschappen, alle gedachten. Wijsheid is daar waar men de dingen neemt zoals ze zijn, zich geen zorgen maakt over prettig of nadelig, over zedelijk of onzedelijk, aantrekkelijk of gevaarlijk. De wereld is zoals ze is, een mensenleven is zoals het is. Het verlangen om ze te veranderen, kan en zal er niets aan veranderen. Houd ermee op de dingen een naam te geven. Sommige ervaringen verschaffen ons genot; een ander zou dezelfde ervaringen liever missen, maar omdat we ze nu eenmaal stuk voor stuk moeten meemaken, heeft het weinig zijn bang te zijn voor het onafwendbare."

- Zjoen Soe-Twan

3 opmerkingen:

ivon zei

"Het is voldoende..."
Waarom? Of is dat niet een vraag die bij het (voor mij nog erg onbekende) taoisme past?

Qaboos zei

Voor zover mijn huidige kennis reikt is dat 'waarom' geen ongerechtvaardigde vraag. Het taoïsme richt zich op zo min mogelijk energieverspilling. Je kunt je dus kwaad maken en strijden om een situatie te veranderen of je kunt er anders naar kijken. Als in dat tweede geval het resultaat is dat je al tevreden kunt zijn met de huidige situatie, dan is dat tweede geval te verkiezen. M.a.w. 'voldoende'.

Ik vermoed dat dit deel van de filosofie je herkenbaar in de oren klinkt. Ik heb de kunst nl. van jou afgekeken toen je zei dat het gedrag van anderen je kan ergeren, maar dat dat nutteloos is als je er toch niets aan kunt veranderen. Of toen laatst de plug van je laptop-voeding brak. Je was er niet kwaad over want het was je eigen schuld, zei je.

Waarmee ik niet direct beweer dat je taoïst bent. Dat weet ik niet.

ivon zei

Overigens is mijn laptop alweer op de grond gegleden toen ik probeerde te multitasken. Het nieuwe plugje is nu krom, maar werkt nog wel.

Gaan we nog een Ning inrichten voor betere conversatiemogelijkheden?