22 mei 2010

De Chinese seizoenenleer

Waarschijnlijk erg versimpeld, want Feng Shui is verwesterd. Deze blog is mijn geheugensteun en uitlaatklep dus ik pleur het hier neer.
"Een duidelijk kenmerk van de werking van de vijf elementen is de opeenvolging van de seizoenen. Het voorjaar is een houtkwaliteit met een duidelijke opwaartse kracht. Het hoogtepunt wordt gevormd door de zomer (vuur), waarna de energie zich terug begint te trekken in de herfst (metaal). Alles komt tot rust in de winter (water). Aarde is de neutrale en regulerende kwaliteit bij de overgang van het ene element in het andere element (van het ene seizoen naar het andere seizoen)."
Uit: Feng Shui op de werkvloer / Ronald Faber
(erg handig, compact boekje en ja, ik wil mijn omgeving wel feng shui'en)

6 opmerkingen:

ivon zei

In de chinese horoscopie gelden de elementen een heel jaar...

Qaboos zei

Thx. Vind ik interessant :)

ivon zei

Ik ben geboren in een zwijn-jaar, en het element van dat (hele) jaar was metaal. Een aard-zwijn is in een heel ander jaar geboren dan ik; niet in een ander seizoen van hetzelfde jaar.

Bovendien moet Faber nog uitleggen wat metaal met terugtrekkende energie (wat dat ook wezen mag) te maken heeft, water met rust, en aarde met regulering van overgang.

Zoals het er nu staat is het vaag gezwets, zeg maar.

En voordat je je omgeving gaat fengshuien: kies een fengshui-methode en kijk dan niet meer naar andere; er zijn namelijk evenveel methodes als schrijvers. (En dat komt natuurlijk doordat het hele idee onzinnig is.)

Qaboos zei

Wat ik heb begrepen (en niet van Faber, die er inderdaad een vlug en vaag maar leuk boekje over heeft geschreven) bestaat Feng Shui uit zoveel verschillende methoden omdat het in al die eeuwen door allerlei stronteigenwijze mensen is beoefend. Iedereen weet het beter en verandert zijn werkwijze omdat er toch geen certificering of zo aan hangt.

Ik heb verder nog weinig kennis van alle theorieën rond Feng Shui, maar ik geloof ontzettend in het bestaan van qi.

ivon zei

Is qi je nieuwe God?

Qaboos zei

Goeie vraag. Nee. Qi is in mijn opvatting wat ik altijd al verstond onder de Heilige Geest.